Motståndarkollen – Wilhelm Ingves, Landvetter IS

Landvetter IS var länge en evig institution  i  Division 4-samanhang och åtminstone mellan åren 1999 och 2014 var man, med några få undantag,  ett mittenlag. Men så 2015 så nådde man tydlig framgång i lagbygget och även om man slutade på andra plats så lyckades man äntligen ta sig uppåt via kval. Redan första året var man favorittippade, men tappade på hösten. 2017 var tanken att laget skulle ta ytterligare ett kliv framåt, men en kass vår ödelade dom förhoppningarna effektivt. Detta trots att man nådd stora framgångar i Svenska Cupen och gästades av självaste IFK Göteborg.

Sommaren 2016 anslöt även åländske Wilhelm Ingves till laget. En spelare med intressant och framgångsrik bakgrund. Med smeknamn som Lemlands Ronaldo och meriter från både finska U19-landslaget och provspel i holländska Heerenveen har han alltså nu sin fotbollstillvaro i ett Landvetter som öppnat lovande och blandat in sig i toppskiktet av serien. Så här säger Wilhelm om samma serie, Landvetter IS och sig själv.

Namnlöst-2

När något går riktigt illa brukar man ju prata om ”Sju sorger och åtta bedrövelser” Landvetter IS får man väl ändå säga vara upp i alla fall 2 bedrövelser efter att inte riktigt levt upp till varken 2016 eller 2017 års favoritskap. Du var med i fjolårets upplaga, vad pekar hittills på att ni äntligen skulle få ihop det till att på riktigt kunna vara med och utmana om de mer åtråvärda placeringarna?

De tidigare två säsongerna har vi släppt till alldeles för enkla mål vilket vi i år har strukturerat upp på ett bra sätt genom den nye tränaren Stephan Engström och hans sidekicks Dennis och JOS. Vi har utan alltför grundlig historiesökning redan hållit 0:an fler gånger i år än totalt på de två tidigare säsongerna exempelvis. Det om något borde generera skräck i motståndarna då vi tydligen alltid är favoriter, även när vi mötte Blåvitt förra sommaren. Sedan är det ju de klassiska klyschorna kring att om alla tar jobbet och vi gör detta tillsammans så kommer det gå bra, vilket finns någon sorts sanning i. Men vi tar en match åt gången och ser till att göra vårt bästa just den matchen så får vi se hur långt det räcker.

För oss som inte riktigt har full koll på varken Åländsk fotboll, Lemland eller för den delen Lemlands Ronaldo? Kan du berika dig lite med allt från geografi till ditt eget CV?

Vi tar den tråkiga delen först, geografin. Lemland är ett samhälle 15 minuter utanför Mariehamns gränser på Åland där jag föddes och växte upp omgiven av åkrar och vatten. När jag sedan spelade i IFK Mariehamn ansåg supportrarna att jag liknade Ronaldo (den riktige) på planen, hur det kom sig kan jag tyvärr ej svara på då jag mer kände mig som en nuvarande Thomas Müller. Men tydligen fanns det tillräckligt med likheter för att namnet skulle myntas och ligger fortfarande kvar som ett kännetecken 10 år senare.

För att komma till den roliga delen då, hur lång tid har vi på oss? Kortfattat? Ok.

Jag spelade 5 säsonger med IFK Mariehamn i finska Veikkausliiga och figurerade även i det finska ungdomslandslagen där anfallstrion då bestod av Teemu Pukki (då Sevilla), Lauri Dalla Valle (då Liverpool) och jag själv dåvarande rivig och löpstark anfallare i Mariehamn. Jag hann även med provspel i Heerenveen där jag för första gången stötte på seriens nuvarande skytteligaledare Robin Eriksson för första gången, efterföljt av kontraktserbjudande från såväl Ascoli som Frosinone, men där båda avböjdes pga olika orsaker, dock ej lönekuvertet. Efter mina år på Åland hamnade flyttlasset till slut i Halmstad och spel med Halmia i division 1 södra, ett Halmia som med huvudtränare Peter Lindau spelade fantastiskt fin fotboll och honom har jag lärt mig väldigt mycket av och det var även han som gjorde mig till mittback. Tre år senare och ett uttåg ur division 1 hamnade jag i Göteborg och en halv säsong i Masthuggets BK innan Martin Laanemets övertygade mig om att komma över till Landvetter och där är vi idag. Det hade jag inte trott om du frågat mig för 9 år sedan då jag mötte spelare som Toni Kroos, Adem Ljajic, André Schürrle, Simao och gjort mål på Szczesny, för att nämna några.

Din nuvarande förening, Landvetter IS rider ju nu lite på en framgångsvåg. Vad är Landvetter för förening? Vad har ni för ambitioner och vad skulle du säga är erat mål för säsongen och vad är det som får dig och dina lagkamrater att trivas några mil öster om stan?

-Landvetter är en väldigt familjär förening som vill uppåt i seriesystemet men också utveckla sin fina ungdomssektion och slussa upp egna produkter till så småningom seniorlaget. Vårt mål för säsongen är dels att komma före Jonsered och Älvsborg, men också att som tidigare sagt se till att göra en hundraprocentig insats varje enskild match vi spelar. Gör vi det så kommer resultaten därefter. Att vi är så dedikerade och tar oss de ca. 20 minuterna ut till Landvetter flera dagar i veckan kan sammanfattas i ett fantastiskt fint gäng och för all del de viktiga diskussionerna kring den 1 år gamla golfsektionen som LIS har startat, där vi idag är 12 spelare anförda av sektionens sportchef Mikael Stridsberg och av någon underlig anledning väger golfbagarna alltid ca. 3-4kg mer innan rundan än efter. Snabb huvudräkning för er som kan det är ungefär 15*0.33cl + 0.5l valfri dryck.

Säsongen börjar ju närma sig halvvägs och serien börjar sätta sig lite. Vilka anser du gör det över förväntan? Vilka har mer att bevisa och hur slutar serien när allt ska summeras?

Jag måste ändå trots förhandsspekulationerna kring Qviding säga att de gör det otroligt bra och känns starka på alla positioner. Lerum känner jag att verkligen har mer att bevisa för att undvika ett ras rakt genom serien ned i 4:an. Kände ändå att när vi mötte dem hade de intressanta spelare och var inte helt ofarliga framåt, så att de endast lyckats skrapa ihop 3 poäng och 8 mål framåt på 9 matcher är underligt. Shape it up Lerum. När vi sammanfattar serien i höst kommer Qviding att vara seriesegrare, kampen om andraplatsen kommer avgöras med ett mål på tilläggstid i sista omgången och de tre nedflyttade lagen drar jag till med Lerum, Gunnilse och Kozara.

Dagens motståndare, IK Virgo, är ju en match av lite vänskaplig derbykaraktär även om mycket står på spel i tabellens övre halva. Vad har du själv för koll om kommande motstånd? Vad får Landvetter  se upp med? Vad borde Virgo se upp med hos Landvetter? Och framförallt! Hur slutar omgångens drabbining?

Vad jag vet om Virgo är väl förutom en fin gräsplan och avsaknaden av bollkallar, att Hake har mera att bevisa, Falk är giftig på topp och att en liten uppfräschning av motståndarlagets duschrum inte hade skadat. Som sagt bör vi se upp med Falks offensiv och det facto att Virgo förmodligen är en aning mer inspelade på underlaget än sina kombatanter från öst trots närheten till Härrydas gräsplan. Hos Landvetter bör ni verkligen se upp med Forsmans fötter, Nordströms muskler, Olofssons succéform och det samspelta försvaret som trots sitt sätt att spela tycker om de flesta, tolka det hur ni känner.

Kvällens drabbning däremot har jag några invändningar till hur tanken med matchstart 14.00 under VM där vi båda kommer missa två matcher är planerat? En regelrätt sten,sax, påse innan match alternativt en snabb match i Boule och sedan beskåda fotboll från Ryssland istället kanske hade vart att föredra i sommarvärmen. Om detta förslag ej går igenom så kommer det vara kamp och inga tendenser till skönspel att bevittna för den förväntade storpubliken. En tung bortaseger med 1-0 för det gröna stålet är inte helt otänkbart och kan förmodligen spelas på till ett rimligt odds.

***

Stort tack till Wilhelm och som vanligt ett lagom, förlora-med-uddamålet-stort lycka till! 😉

Imorrn kl 14 på Mossens IP smäller det alltså! Kom förbi! Beundra nya boulebanan! Ät en glassbåt eller en grillad burgare! Oavsett så ser ni till att infinna er!

Framåt Virgo!

/Sundh

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s