Motståndarkollen – Cleas Klippert, Västra Frölunda IF

Frölunda var länge en av stadens bästa lag och jag minns själv hur man satt med samlarbilder från allsvenskan typ 1993 och kunde klistra in Västra Frölundas emblem i samlarhäftet. Ja, det var klisterbilder på den tiden. Efter att ha pendlat till och från Allsvenskan under 90-talet slutade man tillslut sist 2000 och lämnade för sista gången landets högsta serie. Därefter har tabellplaceringskurvan stadigt sjunkit och ifjol klarade man sig med ett nödrop kvar i Division 3.

Efter några turbulenta år så blåser det nu äntligen nya vindar på Ruddalen och föreningen producerar mängder med talanger igen. Detta återspeglas även i A-laget och med seriens kanske yngsta snittålder är man på allvar med och utmanar om att åter kunna göra ett avancemang i seriesystem. Och det kanske är dags för det? Det är nämligen över 25 år sedan det hände senast.

Claes Klippert har inte bara varit aktiv ledare inom föreningen i många år och har följt många talanger på nära håll, han har även ett litet Virgo-förflutet. Nu återfinns han i A-lagsstaben och så här har han att säga om sin förening, säsongen i stort kommande match i synnerhet.

Blogg ta bort

(Delar av montaget är lånat från Frölundas hemsida)

 

Några år som juniortränare i VF (tillsammans med Virgo-legendaren Sören Nyborg) så har du nu tagit plats i tränarstaben för A-laget. Detta i föreningen som, åtminstone på håll, haft det lite haltande på A-lagsnivå. Vad är Frölunda för förening för dig? Är föreningens mål att åter etablera sig i Allsvenskan igen och vad var det som lockade dig själv med att ta steget upp i representationslaget?

Som ovan nämnt har det varit några turbulenta år, men trenden har vänt och föreningen har börjat komma ikapp organisationsmässigt. Framtiden ser ljus ut då seniorlaget har fyllt på med många egna talanger, främst från våra tidigare P-01:or, och förutom ett U-19 lag som hittills gjort gjort bra resultat i år figurerar det flera duktiga kullar med stor bredd som är födda 04 och senare. Vi har inför denna säsong försökt att hitta en bra mix mellan spelare som vi velat behålla från förra säsongen, och nytt i form av uppflyttade spelare från egna led samt några nyförvärv med meriter från spel högre upp i systemet. Vi är nöjda med hur vi fått till vår trupp och målet är att kunna utmana i toppstriden. Matchen mot Virgo på Mossens IP kan definitivt vara en utav säsongens tuffaste bortamatcher. Virgo var med i toppen av division 3 under fjolåret, och har öppnat starkt även i år. Laget besitter som alltid mycket rutin, och det lär bli en intressant match av detta.

Frölunda var den största föreningen i det område där jag växte upp, och den förening jag spelade i under största delen av min ungdomstid. Det var en förening vars seniorlag spelade mot Sveriges största klubbar under mer än ett decennium, vilket var fantastiskt egentligen. Att etablera sig på Allsvensk nivå är väl inget att prata om när vi ligger i division 3, men att på sikt ta sig upp därifrån för att ännu bättre kunna behålla och utveckla duktiga fotbollsspelare är en drivkraft som vi har, och som klubben jobbar för. Efter 2 år som tränare i U-truppen fick jag frågan om att ta steget upp i A-laget då det var där mina tjänster bäst behövdes, vilket var lockande i sig. Samtidigt passade det ypperligt då jag under 2017 skulle gå förbundets seniorutbildning.

Tre uddamålsvinster följdes upp av en riktig stjärnsmäll mot Qviding som i sin tur följdes upp med att ge Landvetter samma behandling. Är du själv nöjd med hur säsongen startat? Vad brast mot Qviding och vad funkade mot Landvetter? Eller är det bara sån skillnad på Qviding och Landvetter?

4 vinster av 5 möjliga får vi nog ändå vara hyfsat nöjda med, Inget övrigt att säga om det egentligen. Mot Qviding brast såklart många saker, men framförallt blev vi nog lite tagna av stundens allvar och gjorde några avgörande misstag. Det är lätt att tro att vi gjorde allting tvärtom mot Landvetter, men så är det inte riktigt utan vi jobbade hårt i båda matcherna, med skillnaden att vi var mer noggranna i de avgörande lägena som blev mot Landvetter. Det är skillnad mellan Qviding och Landvetter tycker jag, men såklart inte den skillnaden som våra resultat mot dem utvisar.

Serien har ju kommit dryga fjärdedelen redan och samma serie som gjort ett namn om sig de senaste åren för att vara väldigt jämn känns i år mer uppluckrad med längre avstånd mellan topp och bott. Är övre halvan i serien så mycket vassare än undre delen i år och finns det något lag som hittills underpresterat och som kommer klättra?

Vi har mött några av de lagen som ligger på undre halvan av tabellen i nuläget och som du ovan nämnt har det blivit 3 uddamålssegrar för oss mot dessa lag. För mig tyder detta på att alla kan ge alla en match, oavsett tabellplacering. Ahlafors var ett lag som på förhand tippades ligga med i toppen på grund av att de fått ihop en stark trupp, och kanske kommer dem ta några segrar närmsta tiden och placera sig högre upp i tabellen.

Du har ju själv en kort sejour i Virgo för ganska exakt 3 år sedan. Berätta lite om din egen karriär och hur du hamnade i Virgo? Och har du fortfarande koll på laget och vilket motstånd ni går upp mot på Mossen på lördag?

Mitt eget fotbollsspelande började i Kungsladugårds BK och gick via Frölunda och Älvsborg vidare till Skogens IF där jag började spela seniorfotboll i dåvarande division 3. Därefter blev det några säsonger med Floda i dåvarande division 2 innan jag var tillbaka ute västra Göteborg igen med spel i bland annat SG, Väster, Donsö och slutligen Frölunda. Tidigare Virgo-spelaren Joakim Ahlgren, som också är min gamla lagkamrat från Floda, gav mig en förfrågan om jag ville träna Virgo tillsammans med honom, och detta var inför 2016 vill jag minnas. Jag tackade till slut nej då jag ville fortsätta mitt uppdrag som tränare för U-truppen i Frölunda som jag hade varit i under 1 säsong. Under betänketiden var jag med och tränade några gånger och trivdes väldigt bra på Mossens gräsmatta, och de flesta i laget var i min egen ålder vilket såklart är ovanligt på den nivån (hade ju kunnat nämna Skottfint gällande det, men där får vi ju plussa på ytterligare 10 år i snittålder). Jag hade lagt av att spela fotboll över ett år tidigare men valde att vara med i Virgo så mycket jag hann. Tyvärr kände jag efter några månader att det konceptet inte funkade för mig då min tränarsyssla tog upp det mesta av mina tankar och tid, samt ett ständigt underliggande dåligt samvete gentemot de som bedrev träningarna gjorde att jag hoppade av. Det blev en träningsmatch i den röd-svartrandiga tröjan, tror vi slog Mölndal med ett par mål. Jag har lite koll på Virgo såklart, enormt mycket erfarenhet och en stor vilja att vinna när det väl gäller. Oavsett vilka som spelar för er på lördag så blir det tufft för oss.

Till sist. Det vimlar ju som sagt med ungdomlig entusiasm och talang i VF-laget. Men vilka bör publiken på Mossen hålla ett extra öga på om de vill se något spektakulärt? Vem spelar i Allsvenskan om något år?

Vi har flera unga spelare med stor potential att inom några år spela på en högre nivå, men vem eller vilka som tar de avgörande stegen är svårt att sia i på förhand, men visst ser det väldigt lovande ut. När det kommer till spektakulära fotbollsaktioner i den bemärkelsen så har vi flera, både unga och gamla, som är kapabla till dessa, och jag hoppas och tror att publiken på Mossen kommer att kunna njuta av en härlig fotbollsmatch som innehåller såväl kamp som finess.

***

Stort tack till Claes ”Klippan” Klippert och hans utförliga svar! Och som vanligt önskar jag mina motståndare ett lagom stort ”förlora-med-uddamålet” lycka till! Det lär onekligen bli en intressant match som tyvärr inte gick att flytta från lördagen då vi inte kom överns om annat speldatum. Men vem bryr sig egentligen om Göteborgsvarvet ändå? 😉

/Sundh

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s