Motståndarkollen – Peter Sundblad, IK Svane

2016 gjorde IK Svane entré i det nationella seriesystemet efter att ha gjort en kometresa upp från division 6 och det var nog inte bara jag som höjde ögonbrynen och ställde frågan ”IK Svane? Vad är det?”. Och det kanske ändå inte är jättekonstigt då Uddevallaföreningen för bara några år sedan inte ens hade ett representationslag i seriespel.

Ett år senare gör man sin andra säsong i division 3 men man väntar fortfarande på att det ska släppa resultatmässigt och man ska hamna i det flytet man hade när man avancerade. Peter Sundblad har varit med i föreningen ett tag och nedan ger han sin syn på säsongen hittills och, framförallt, vad IK Svane står för och vad de är för förening.

Peter Sundblad

Peter Sundbad IK Svane kämpar på i sitt andra år i division 3. Nedan ger han sin syn på säsongen och berättar lite mer om vad IK Svane är för förening.

Läser man på lite om IK Svanes så är det ju två saker som jag personligen tycker är lite fascinerande. Det första är att Svane kom som namnförslag från Riksidrottsförbundet och att namnet inte har ingen lokal förankring (?) och det andra är att Svane så sent som 2005 inte ens hade ett lag i seriespel. Berätta lite kort om vad IK Svane är för förening och hur det kommer sig att du själv blivit involverad i föreningen? 

Svane är en liten förening numera, som har sitt upptagningsområde i Uddevallas norra delar. Den bildades redan 1934 och den har också haft bandy på programmet. Ser man till den hyfsat nutida historien så var Svane en ”storklubb” på 80- och 90-talet med mängder av ungdomslag. Svane var något av talangfabriken i Uddevalla, och härifrån kommer t ex Johan Arneng, fd Djurgården bl a, och numera  expertkommentator i kanal 5. Men sedan några år har IFK Uddevalla tagit över stora delar av den ungdomsverksamhet som Svane hade, och i dag har Svane förutom herrlaget enbart två flicklag.  

Trestadsområdet är ju en riktig smältdegel när det kommer till fotboll och i området finns det hur många elitlag som helst och i den samlingen är ni ju som förening en lilleput. Ändå fick ni epitetet ”Super-Svane” förra året och många var dom som trodde att ni faktiskt skulle kunna vara med och utmana om avancemang till div 2 och därmed även utmana som en av regionens bästa lag. Finns det verkligen plats för så många elitlag inom Trestad och vad är den största utmaningen för en förhållandevis liten förening som IK Svane? 

Med tanke på den genuina fotbollskultur som finns i Uddevalla så tror jag faktiskt det. Så sent som förra året hade kommunen- som har drygt 50 000 invånare-  Ljungskile i superettan, Oddevold i division I, IFK Uddevalla i tvåan och Svane i trean. Vi vill gärna se den näringskedjan återuppstå; för det finns det definitivt resurser till. Vi ser oss gärna som en klubb där yngre spelare som inte riktigt slår sig in de tre elitklubbarna får utvecklas hos oss. Utmaningen för oss tycker jag är samarbetet med elitklubbarna, det kan bli mycket bättre och vi kan vara varandra till mycket större hjälp än i dag.

För oss som följt er under dessa två år så framstår ni ju onekligen som ett lag som blandar och ger. I år har ni ju även själva vittnat om skadebekymmer och något för stor ruljangs i truppen och ni ligger ju även för närvarande på nedflyttningsplats. Hur summerar du själv säsongen fram till omgång 16? Och målet måste ju givetvis vara att klara kontraktet, men om vi blickar 5 år fram i tiden, var finner man IK Svane då?

Det har varit en strulig säsong, inget snack om det, med mängder av skador och sjukdomar på viktiga spelare. Och så vår skyttekung Marcus Knutsen som gjorde tio mål på de första fem matcherna, och som därefter åkte på en avstängning innan det var dags för operation för de krånglande ljumskarna. Det har betytt mycket för lagets slagkraft att spela utan honom. Sedan blev vi också av med den andre store målskytten Fredrik Söderqvist till FC Trollhättan inför säsongen, liksom Mergim Berisha (Grebebstad) och Felix Ljung (FC Trollhättan). Tre bärande spelare som försvann. Vi fick förvisso också många nyförvärv , och det såg lovande ut på försäsongen då siktet var inställt på topp fem, men sedan har det inte blivit riktigt som vi tänkt oss.

I dagens match väntar återigen IK Virgo, ett lag som hittills visat sig passa er dåligt och Virgo har vunnit samtliga 3 möten hittills och ni har ju, smickrande nog, byggt upp oss som lite av ett spöke för Svane. Vad säger du om jag säger ”IK Virgo” och vad tror du själv det är som gjort att just IK Virgo har passat Svane så dåligt?

Haha, utifrån det man vet om Virgo och den gamängstämpel som laget har, så måste man ju gilla dem även om man givetvis har några funderingar kring dem. Är han Carl-Oskar lika rolig som sin morsa i Timeout? Har målvakten inget jobb med tanke på allt bloggande? Och mittbackarna Erlandsson och Ahlgren, är de födda sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal? 😉

Skämt och sido så vet vi ju att laget består av riktigt duktiga fotbollsspelare, även om många har framtiden bakom sig. Det verkar vara en riktigt skön stämning i och kring laget. Förra hösten när vi verkligen var på gång och det fanns de som trodde att vi skulle ta tio raka och kanske gå upp i tvåan snubblade vi på Virgo. Typiskt. Det blev då som det brukar bli mot Virgo; ett rutinerat lag som står rätt och som tar udden av oss. 

Serien är ju även i år väldigt jämn där, i princip lag 4 till 11 fortfarande är indragna i den negativa streckstriden. Vilka lag i serien har imponerat på dig i år och vilka hade du förväntat dig mer av? Och om vi hoppar fram till sista helgen i september och serien ska summeras, vilka lag hittar vi på plats 1 och 2 och vilka lag kommer IK Svane att ha bakom sig?  

Utan att ha full koll på göteborgslagen så är ju Hisingsbacka en överraskning, och de spelar en vägvinnande fotboll med många unga spelare. Jag tror de går upp. Landvetter är ju en stor negativ överraskning – men de tycks ha börjat röra på sig nu, och jag tror de klarar sig. Kortedalas mycket skrala  säsong är också överraskande; det är ju ett lag med många meriterade spelare. Sedan såg inte Tollhättans Bois mycket ut för världen i början av serien, men har ju spelat upp sig något enormt. I sluttabellen tror jag vi ser Hisingsbacka och Virgo i topp, och att Svane förhoppningsvis har fyra lag bakom sig, jag tror det kan bli hopplösa jumbon Kortedala, Lärje-Angered, Kärra och Kongahälla. 

Till sist, om du ska ge dig på en gissning om även kvällens match? Får vi då se ”Virgospökets” försvinnande eller kommer IK Virgo fortsatt vara en olöst gåta för IK Svane?

En ”möcke” svår match, som Svennis skulle sagt, säsongens kanske svåraste om vi väger in vår usla statistik mot Virgo. Men någon gång måste vi jaga spöket på flykten. Det är dags nu!

***

Vi tackar Peter för han tog sig tid att berätta lite om IK Svane. Och som vanligt önskar jag han och IK Svane välkomna till Mossens IP och ett lagom, typ uddamålsförlust, mycket lycka till! 🙂

/Sundh

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s