4a eller 4an?

Det var inte vackert, det var inte underhållande, det var inte speciellt bra. Det var två lag som spelade med kniven mot strupen och det var två lag som länge, länge såg ut att kunna hålla sin nolla intakt. Dock slutade matchen 1-0 till Virgo och det är ett resultat jag tar alla dagar i veckan.

img_2244

Överst: C-J Falk, Norberg, Caesar, Bergholtz, Ahlgren, Ekdahl Underst: Erlandsson, Axelsson, Modin, Berra, Nikkilä

Nej, detta var ingen fotbollspropaganda. Velebet saknade en lågt placerad Skiljo på topp och Virgo försökte hålla ihop lagdelarna lågt. En timma långt ställningskrig där det inte direkt haglade målchanser åt något håll egentligen. Efter timmens spela tvingades Skiljo tyvärr utgå med befarad axelskada och spelet öppnade upp sig till en mer böljande historia. I 77e kunde ”Caesar” bröta in ett långt inkast och saken var klar. 1-0 till Virgo och Velebit får börja om i 4an nästa år, om man nu inte tar in 9 mål på Kärra.

För Virgos del ser det ljusare ut med 31 pinnar och en 4e-plats. Otroligt nog så är dock statusen som division 3-lag fortfarande inte säkrad. Inför sista omgången kan hela 6 lag hamna i det negativa kvalet och otroligt nog möter inte något av dessa 6 lag heller varandra. Detta innebär att alla matcher i sista omgången är av betydande karaktär och det blir ju godis att följa för den intresserade.

Om man nu råkar vara Virgosupporter kanske man kan trösta sig med att det är en hel radda med omständigheter som måste inträffa för att det ska sluta med kvalspel:
– Angered måste slå Ytterby
– Ahlafors måste slå Landvetter
– Kode måste slå Lerum
– Svane måste slå Velebit
– Kärra måste slå Jonsered
– Virgo måste förlora mot Vänersborg.
– Virgo måste dessutom tappa 6 måls försprång mot Kärra. Endast 5 mål ger nog favör för Virgo då vi gjort mer mål.

Det är alltså en nätt liten 6-ling som ska sitta för att säsongen ska fortsätta med kvalspel för Johannebergs eleganter. Eller ja, 6,5-ling eller 7-ling om man nu även räknar med målskillnadshistorien. 6-lingen skulle jag uppskatta till ett värde på kanske 70 eller 80 gånger pengarna när väl nordicbet släpper sina odds. Det dubbla eller trippla om man skulle kunna multiplicera in målskillnaden med.

Ska man då försöka sia lite om sista omgången så är det ju rätt intressant att kika på hur tabellen ser ut om vi enbart ser till efter att serien vände, d.v.s. de sista 10 matcherna. Då ser tabellen ut enligt följande:

Lerum 26
Vänersborg 22
Kode 19
Svane 16
Landvetter 16
Virgo 14
Velebit 14
Ahlafors 13
Angered 11
Jonsered 9
Kärra 8
Ytterby 3

Några intressanta insikter kan ju onekligen dras utifrån detta. Insikter som borde vägas in när man gissar utgången av sista omgången:

  • Lerums hysteriska höstform är imponerande. Obesegrade efter att serien vänt. Ska verkligen Kode vara enda lag som orkar slå Lerum?
  • Kode är, å andra sida, 3e bästa lag under hösten. Otroligt starkt och väldigt otippat!
  • Angered är ojämna och blandar och ger. Hade det varit något annat lag man mött än Ytterby hade jag nog sagt att de får det svårt. Men Ytterby har bara mäktat med 3 pinnar sedan serien vände. Och de poängen kom innan uppehållet. Noll poäng under hösten lär förbli fortsatt noll poäng även när seren är färdigspelad.
  • Kärra låg på kvalplats när serien vände. Inför sista omgången ligger man fortfarande på kval, tyvärr för Kärra är det det negativa kvalet. Hösten, främst sommaren, har varit hemsk för Kärra. Räddningsplanka när man möter Jonsered i sista omgången. Jonsered har dock tagit både mer poäng under hösten och dessutom visat god form på slutet. Än värre för Kärra är att man enbart mäktat med 8 ynka mål framåt under hösten. Det är man tillsammans med Ytterby tvärsämst med.

För Virgos del ska vi alltså upp till Vänersvallen och för andra året i rad försöka bärga ett nytt kontrakt. Förra året hade vi maximalt med flyt när varken Mellerud eller Åmål lyckades ta poäng i sista omgången. Vi själva fick storstryk mot Vänersborg och hade åkt tok-ur om vi tvingats till kval. I år ser det ju som sagt onekligen bättre ut och det har ju att göra med att vi är ett väldigt mycket bättre lag i år. Men om fru fortuna stod oss bi förra året kanske det kommer en retroaktiv reaktion i år och allt går oss emot? Det känns dock som det är lite väl många resultat som ska gå emot för att 5 lag ska passera oss på söndag.

Så. Hur tror jag då att sista omgången slutar? Mja, Angered slår Ytterby och Svane kommer inte behöva förta sig mot Velebit utan Skiljo (axelskadad?) och utan tron på att de kan rädda sig kvar. Sen är det mer ovisst. Hur är moralen i Landvetter nu när man har noll och ingenting att spela för? Orkar man pendla ut en vecka till och orkar man mobilisera trots sakdor och avstängningar mot ett Ahlafors som måste plocka poäng? Nja, motivation slår nog klass här. Ahlafors tar det. Kode ska bara inte ha nått att säga till om mot Lerum. Kode kommer leda tidigt med 2-0, men Lerum reder väl ut det i vanlig ordning och vinner med 7-2, typ. Sen är ju frågan om Jonsered kan leverera mot ett pressat Kärra? Det luktar kryss här, och det skulle i så fall räcka. Ah, så får det bli. Jag tror Kode tyvärr får kvala.

När det kommer till vårt eget möte med Vänersborg så kommer jag nog sticka ut hakan lite i min gissning. Jag tror nämligen att vi löser ett kryss mot Vänersborg. Det innebär i så fall att om Lerum gör sitt mot Kode så kommer seriesegern att hamna i Lerum på målskillnad. Det skulle någonstans vara ett passande avslut på en märklig serie.

Det återstår fortfarande å se om det blir 4e-plats eller division 4 för Virgo. Håller vi undan och tar poäng mot Vänersborg så kommer Virgo sluta på övre halvan av serien. Det skulle då vara ett centrumfotbollshistoriskt bra resultat. Ett resultat i paritet med Virgos Framgångar på 50-talet när man kom 6a i dåvarande division 3 eller Mossens BKs resultat på 80-talet då man spelade derby i 3an mot GAIS och 2500 personer knött in sig på Mossens IP.

/Sundh

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s