Tor is on Fire! Your defence is terrified!

Det märktes ganska snabbt att det inte var helt utan anledning som Svane titulerats både Höstens lag och Super-Svane de senaste veckorna. Dom grön-vita Uddevallakillarna formligen osade självförtroende när matchen mellan Virgo och Svane blåstes igång en kvart sent på Mossens IP denna torsdagskväll. I ryggen hade man löjliga resultat som 5-1 mot seriesuveränen Vänersborg och senast ett kryss med mersmak mot ett duktigt Landvetter. Virgo skulle bara vara en liten munsbit på vägen mot i första hand en kvalplats för Uddevallas nya popförening. Men det var något som inte riktigt klickade i Svane denna kväll. Det var något som inte riktigt lirade.

IMG_2226

Överst: Läjpen, Candy, Stor-Falk, Erik A, Totte, Ahlgren. Underst: Erlandsson, Nikkilä, Tor, Berra, Gnesta-Kongo.

Svane började smått furiöst och satte högsta fart från början. Virgo hade, sin vana trogen, fullt sjå att freda sig första 20 minuterna men man gjorde det både smart och förtjänstfullt och Svane fick inte riktigt till de där farliga chanserna. Redan efter en kvart började det gny och gnällas i Svanelägret över att spelet inte stämde, vilket jag ändå måste säga var lite förvånande då Virgo knappt lånat bollen. Och precis som vanligt när det skriks på plan och på bänk så är det sällan speciellt konstruktivt och Virgo kunde sakta med säkert äta sig in matchen och jämna ut spelet.

 

Efter 36 minuter snappar kvällens lille gigant, en pånyttfödd Tor Isaksson, upp bollen och på sedvanligt manér börjat vrida och vända med sina motspelare utanför straffområdet. Tor viker in i boxen och fipplar iväg en boll mot mål. Halvvägs mot mål når bollen Carl-Johan Falk helt friställd och som den striker han är så hittar han enkelt nätmaskorna och ger Virgo ledningen med 1-0. Spontana reaktionen var att det var offside, men linjedomaren stor onekligen bättre placerad än någon annan så vi får lita på att denne tog rätt beslut och inte viftade av Falken.

Andra halvlek börjar på samma sätt som den första och Virgo får slita ont i försvaret. Men Virgo spelade ut hela sitt rutinregister och i torsdagens backlinje fanns det onekligen gott om rutin. Totte på högerbacken utgjorde nämligen backlinjens yngsta pjäs på 32 år. Men ålder är bara en siffra och firma Totte/Ahlgren/Erlandsson/Nikkilä var felfria matchen igenom och gav aldrig Svanes superstjärnor någon chans.

Istället kan Virgo mer eller mindre stänga matchen 75e minuten. Efter en låg hörna på förstastolpen där Tor återigen dyker upp och tåar in bollen. Och bara 3 minuter efter detta så står matchens lirare för kanske årets prestation. Ensam med 3 Svanebackar förvandlas Tor till en fotbollsversion av en Harlem Globetrotter och springer slalom, slår tunnlar och leker brallorna av Svaneförsvaret. Friställd med målvakten gör han inga misstag och lyfter galant in bollen i bortre burgaveln. Helt klart ett av de finare målen jag sett under mina år i Virgo och matchen är avgjord.

Virgo slår alltså Svane med 3-1 efter en sen straffreducering i 94e minuten. Och man gör det genom att helt enkelt visa att gammal är äldst. I Svanes referat kunde man läsa en ganska träffande kommentar om lagkapten Ahlgren. Jag tycker dock den stämmer på de flesta Virgoiter: Inte snabba, inte graciösa, inte lätta i kroppen – men så kloka, så smarta och så galet placeringssäkra. Virgo tränar garanterat minst i hela serien, men vad gör det när vårt samlade fotbollskunnande inte kan matchas av något annat lag?

Super-Svane då? Mja, de hade nog en dålig dag på jobbet. Samtidigt så är de med all säkerhet seriens bästa omställningslag. En egenskap som skördat stora framgångar under hösten, men som man inte kunde nyttja alls mot Virgo. Svane kommer dock komma tillbaka och definitivt ta de nödvändiga poängen för att säkra kontraktet. Defensivt är man dock lite för svajiga för att utmana om de ädlare placeringarna men man är ett lag som alla bör frukta. Man har dock lag indragna i bottenstriden kvar att möta och frågan är om det verkligen gagnar Svane? Ska samtidigt passa på att ge en eloge till Svane och dess uppträdande efter match. Man var snabbt framme och gratulerade när slutsignalen äntligen ljöd och var till och med inne i klubbstugan och tackade och önskade lycka till innan man begav sig hemåt. Riktigt sportsligt och en milsvid skillnad mot hur Ytterby tacklade sin förlust mot oss.

Tittar vi i tabellen så nådde vi i och med denna vinst 27 poäng. Den siffra jag tidigare siat om kommer krävas för att undvika negativt kval. Och det känns oerhört skönt faktiskt. Även om det nu kommer krävas 28 eller 29 poäng så är jag rätt övertygad om att vi nu kommer greja ett nytt kontrakt. Jag ser det inte riktigt hända att vi går lottlösa de sista matcherna. Större under har ju hänt, men nu är det riktigt nära fast mark.

I botten kan man nog snart tyvärr räkna bort Jonsered. Man behöver jobba ikapp 10 poäng på 5 matcher för att nå Ahlafors eller Kode. Det kräver obönhörligen att man vinner resten av matcherna och det är inte ens säkert att det kommer räcka. På lördag när vi gästar Jonsered kan tåget gå på riktigt då det återigen väntar klassikermöte. En match jag tyvärr missar själv och därmed inte kommer kunna skriva nått om, i alla fall inte med egna upplevelser. Samtidigt kan Svane hoppa på vinnartåget igen när man gästar Lerum. Vill det sig väl så är fettona från Mossens IP återigen uppe på andra plats inför slutspurten av serien. Vem hade trott det inför säsongen?

/Sundh

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s