En handkontroll rakt genom TVn

Det är inte rätt att använda ordet ‘ärkefiender’ när man pratar om relationen mellan IK Virgo och Dalen. Ska sanningen fram så är jag inte ens säker på att vi ser varandra som fiender överhuvudtaget. Virgos nemesis är utan tvekan Mossens BK. Grollet mellan Virgo och Mossen går långt tillbaka och när vi möttes i seriesamanhang för några år sedan så kunde man verkligen ta på den nedärvda missaktningen jämt emot sitt motstånd. Med Dalen finns definitivt en lika påtaglig spänning. Men det är inte av avsky. Det är nått annat. Nått som är svårt att sätta fingret på.

Krokslätt är en stadsdel som delas av två kommuner. I norr tillhör den Göteborg och Johannebergs församling och i söder övergår stadsdelen till Mölndal. Gränsen mellan Krokslätt-Ggb och Krokslätt-Mdl märker man inte av mer än att kollektivtrafiktaxan blir dyrare vid en specifik hållplats samt att Kommunalskatten kan skilja någon promille. För oss med ett lokalfotbollsintresse har nog gränsen gjort sig mer påtaglig de senaste åren då IK Virgo (hemmahörande i Gbg-delen) inte ställts mot Dalen (hemmahörande i Mdl-delen) trotts att man har haft samma divisionsnivå. Detta trotts att det, fågelvägen, inte skiljer mer än 1,5 km mellan föreningarnas klubbstugor.

Föreningarnas närhet har dock gjort att lagen känner varandra mycket väl och många med Virgoförankring har just Dalen som moderklubb. Faktum är att Dalen slarvade bort en hel årskull pojkar födda 1990 som med tillhörande bröder och föräldrar sedan utgjorde grundstommen till att Virgo kunde avancera dit vi är idag.

I år har Dalen har börjat serien helt ok. Det viktigaste är att man slår de lag som man bör ha efter sig för att undvika de negativa placeringarna, och det har man gjort. Detta har dock varvats med rätt klara förluster mot lagen på den övre halvan. Men så länge poängen kommer in hyfsat kontinuerligt så spelar det kanske mindre roll. Kämpar, sliter, gnider och brinner gör man i alla fall och det gör att man ändå kan/kommer vara en obehaglig överraskning för alla lag. Inte minst för IK Virgo.

Virgo gjorde den kanske bästa halvleken som någonsin skådats på Mossens IP senast mot Älvsborg. Ledning med 3-0 och då var man dessutom väldigt ineffektiva. Laget börjar närma sig komplett och skadelistan är i princip nere på noll. Och det märks framförallt på bänken där vi tvingas sätta enormt mycket kvalitet då fotboll bara tillåter 11 spelare på planen. Den bredden kommer nu sättas på prov då det återigen vankas frånvaro på en mängd spelare. Från förra veckans starelva tappar vi avstängda Viggo, världens vackraste fotbolsspelare Håkan och framförallt Falk som fått upp nätkänningen. Tunga avbräck, men i år har vi en bänk som är mer än väl rustad för avbräck.

Ska man då försöka tvinga sig till att sätta fingret på vad lördagens Krokslättsderby är så är det som sagt inga ovänner som möts. Det känns inte heller något brödramöte för det skulle innebära ett store-/lillebrorsförhållande å så känns det inte heller. Det är mer som en FIFA-match mot grannpojken i samma ålder. Ni vet, han som man umgicks mycket med men aldrig var så nära så man firade julafton ihop. Han som man alltid tävlade mot och som man hatade att förlora mot mer än någon annan i hela världen. Lördagens derby är lite som den FIFA-matchen. På största och blodigaste allvar där en förlust kommer innebära ett evigt häcklande och handkontroll rakt genom TVn. Men samtidigt så kommer man ändå gå hem och äta bullar och dricka saft tillsammans efter matchen.

P.S. Ryktet på stan (läs Krokslätt närlivs) gör gällande att Dalen gladeligen ramlar ur trean i år. Bara man slår IK Virgo hemma. Men man kanske inte ska tro på allt man hör… 😉

Skärmklipp

Serien är jämn, ack så jämn! Alla slår alla och att försöka tippa utgången i omgångarna har ju visat sig vara helt omöjligt. Inför omgång 8 har endast 5 lag förlorat mer än 2 matcher och det skiljer endast 4 poäng mellan positivt och negativt kval. Nya ovissa omgångar väntar denna helg och jag undrar om jag inte kommer använda mig av samma meningar i nästa veckas inlägg. Jag ser dock inte hur någon match i denna omgång skulle vara avgjort på förhand, och det lär inte skilja sig framöver heller.

Västra Frölunda IF – Kungsbacka IF
Toppmöte mellan 2an och 3an i tabbelen där båda lagen har 13 poäng och tar med ett fint kliv i tabelln vid vinst. Frölunda har verkligen hittat formen och har 4 segrar på 5 matcher i maj. Man har dessutom petat in hela 18 bollar framåt på dessa matcher. Hemma på Ruddalen är man dessutom starka, någon inte minst vi i Virgo fick känna på. Kungsbacka kryssade hemma mot Åmål och det var nog en liten missberäkning. Man är ju dock fortfarande med fint i tabellen men Frölunda borta tror jag inte man rår på.
TIPS: 3-1

Älvsborg FF – Vallens IF
Älvsborg kammade noll på Mossens IP sist, även om det var väldigt nära mot slutet. Man var dock utspelade i 60 minuter och gjorde nog en vek figur och är säkerligen sugna på att revanschera sig. Vallen kämpar på i botten men det går trögt. Ledning sist hemma mot Frölunda slutade med 1-5 i baken och man har fortsatt bara 4 inspelade pinnar. Inför säsongen hade nog Vallen hoppats att ett besök på Påvelund hade genererat 3 fina pinnar. Nu tror jag dock det blir en alltför tuff uppgift.
TIPS: 2-0

Skoftebyns IF – IFK Fjärås
Skoftebyn fick även bara de med sig 1-1 fast mot Mellerud och även de hade nog räknat med mer än så. Man behåller dock fortsatt ledningen och verkar starka. Fjärås fortsätter att övertyga på hemmaplan och är ju hittills det seriens mest svartita lag. Chans denna helg att bryta den där bortanollan, men frågan är ju om Skoftebyn verkligen är laget att ta poäng av på bortaplan? Gör man det plockar man in fint på topplagen. Speciellt när Frölunda och Kungsbacka möts.
TIPS: 2-1

IFK Åmål – Vänersborgs IF
I Åmål spelas en match mellan två lag som man inte riktigt får grepp på. Åmål tog dock en poäng mer än jag trodde sist medan Vänersborg fick med sig 2 pinnar mindre än jag trodde. Båda lagen var dock topptippade innan serien men inget av lagen har väl riktigt fått det att stämma helt och hållet. Nu är ju serien fortsatt jättejämn så man är ju inte på något sätt avhängda. Vill man ha chans på förstaplaceringen så bör man nog inte förlora här. Nu har jag inte sett Vänersborg spela, men jag har på känn att de är ett bättre lag än Åmål.
TIPS: 1-2

Ahlafors IF – Melleruds IF
Ahlafors har det fortsatt jobbigt i botten och väntar på sin första 3-poängare. Och nu måste de nästan börja ramla in. Inte jättemånga matcher kvar till serien vänder och då bör man ha i alla fall 10 poäng för att det inte ska kännas helt hopplöst. Man är dock inne i en halvpositiv trend med poäng i 2 raka matcher. Mellerud fortsätter att kryssa och får ju agera exempel på hur jämn serien är. 2 förluster på 7 matcher genererar i dagsläget nedflyttning. Det är tufft, men i en jämn serie är 3-poängarna vidrigt viktiga. Båda lagen känner nog att det är läge för just en 3-poängare i denna match, men Ahlafors lär vilja det mer med tanke på sitt läge. Risken är dock att även detta slutar kryss.
TIPS: 1-1

/Sundh

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s