Det är trots allt en lek

Det andra göteborgsderbyt på lika många veckor väntar för Virgo på fredag kväll. Denna gång är det Älvsborg FF som besöker Mossens IP och var det tufft mot Västra Frölunda så lär det inte bli lättare denna fredag. Jag avslutade nämligen förra blogginlägget med att detta inte skulle bli samma David mot Goliat-kamp som den mot Västra Frölunda. Jag hade fel. Älvsborg har på senare år vuxit om Frölundas organisation och hade inte Frölunda haft sina Allsvenska meriter så det garanterat varit Älvsborg som varit den självklara Goliat.

Älvsborg genomgår just nu en fin resa som förening. Man har på kort tid vuxit sig starka i västra Göteborg och utnämndes dessutom till Årets förening i Göteborg 2014. Framgångsreceptet liknar Qvidings och deras resa resulterade bekant i att man blev största förening i stan och fick ett lag i Superettan. Och även om Älvsborgs A-lag ännu inte är där så finns garanterat ambitionerna och jag tror inte att snacket internt runt Påvelund är något annat än att man ska tillhöra avancemangskandidaterna när serien summeras. Man är visserligen nykomlingar och jag tror inte man har förstärk truppen nämnvärt under vinter. Man har dock tränat väldigt målmedvetet, kanske mer målmedvetet än något annat lag. Man har nämligen fokuserat mycket på snabbhet och helt sonika tränat friidrott under vintern. Självklart har detta också gett resultat och man har gjort sig ett namn som ett lag som springer, springer, springer och springer lite till.

I Virgo har vi jobbat lite annorlunda än Älvsborg avseende träning. Eller ja, vi har jobbat på rakt motsatt sätt. Delvis medvetet och delvis ofrivilligt. Den ofrivilliga delen handlar ju om resurser. Vi kan helt enkelt inte välja och vraka bland träningstider och har inte kontakter eller råd med friidrottstränare. Den medvetna delen är ju att när vi väl fått en träningstid så kör vi kvadraten och lirar tvåmål istället för att springa över häckar och köra idioten. Men så kan det te sig på denna nivå och det tycker jag är rätt charmigt.

Fredagens match kommer alltså bli en kamp där ungdomlig träningsflit och ambition ställs mot rutin och drömmar om en enklare tid där fotboll var likställt med lek. För en lek är ändå vad fotboll trots allt är. Den inställningen måste man ha när man spelar mot Virgo på Mossens IP. För leken kommer inte utspela sig på en jämn och fin plastgräsmatta. Spelidéer och utstakad taktik kommer inte alltid att klaffa och accepterade grundlagar kring ålder och kondition kommer inte alltid att gälla. Fotboll mot Virgo på Mossens IP är en lek och en lek ställer inga krav på sin omgivning. Regnar det, ja då kommer det bli blött för alla får inte plats i busskurerna. Ska man duscha, ja då får man duscha kallt och vill man veta hur länga man har spelat, ja då får man fråga domaren för om matchuret ens är på plats så orkar den ändå inte förbi minut 30. Det är inte glamour eller propaganda. Det är inte prioriterat eller ens uppmärksammat. Det är förutsättningar som Älvsborg inte är vana med, men det är förutsättningar som Virgo har jobbat med år efter år.

Blench banner 1

Vänersborgs IF – Ahlafors IF
Vänersborg fick se sig besegrat I derbyt borta mot Skoftebyn sist och man har inte varit den framgångssaga man spåddes vara. När snart en tredjedel av serien är avverkad så ligger man faktist närmare ned- än uppflyttning. Ahlafors får nog ses som en vattendelare för VIF. Slår man dem inte hemma i omgång 7 så kan man nog glömma, i alla fall, förstaplatsen. För Ahlafors måste poängen in snart. En pinne mot Åmål sist är ju bättre än inget, men har man samma poängssnitt när serien summeras så får man inte ens över 10 poäng. Tyvärr tror jag inte att det är i denna omgång det vänder för Ahlafors.
TIPS: 2-0

Kungsbacka IF – IFK Åmål
Kungsbacka hade som väntat inga bekymmer hemma mot Vallen och studsade tillbaka upp i tabelltoppen. Segern kostade dock två avstängningar och det är ju aldrig bra i en serie. Åmål skapade återigen en målsnål tillställning och höll sin tredje nolla. Imponerande. Dock har man bara gjort 4 mål och två av dessa är via straffsparkar. Jag tror tyvärr inte att stark defensiv håller borta mot Kungsbacka. Kungsbacka är ett bättre lag och det kommer ge utdelning mot Åmål.
TIPS: 3-1

IFK Fjärås – Dalen/Krokslätts FF
Fjärås tog en tidig ledning borta mot Älvsborg men bortaspöket håller i sig. Man står fortsatt på noll poäng borta efter 1-3 på Påvelunds konstgräs. Tror Fjärås tycker det är rätt skönt att spela nästa match på hemmaplan. Dalen slog snyggt Mellerud på hemmaplan med 2-0 och gör det väldigt bra. 9 inspelade poäng är man säkerligen väldigt nöjda med på Krokslättsvallen. Framförallt så slår man de lag som man bör ha efter sig om man ska vara på rätt sida sträcket och det är jäkligt viktigt! Frågan är dock om Fjärås är ett av de lagen? Jag tror inte det. Inte jämt nu i alla fall.
TIPS: 3-2

Vallens IF – Västra Frölunda IF
Vallen kämpar och sliter och det kommer nog bli en enda lång kamp för att nå upp över sträcket i botten. Inget hade man i alla fall att säga till mot Kungsbacka och man kommer inte ha något att säga till om mot Frölunda heller. Frölunda imponerade mot oss och öste in hela 6 baljor. Nu var vi väldigt naiva i Virgo, så naiva kommer inte Vallen att vara. Men Frölunda kommer ändå att hitta vägar att vinna denna match.
TIPS: 0-4

Melleruds IF – Skoftebyns IF
Mellerud åkte på säsongens andra förlust och tack vara moppepojkarnas alla kryss så parkerar man just nu på en nedflyttningsplats. Skoftebyn leder serien efter en övertygande 1-0-seger i derbyt mot Vänersborg och gör det riktigt bra. Mot Mellerud är man givetvis favoriter. Två faktorer spelar dock in här. Mellerud och Skoftebyn känner varandra väldigt bra tack vare sitt futsalspel där FC Mellerud blev Skoftebyn om jag inte missminner mig. Detta blir därför ett derby och derbyn kan gå hur som helst. Sen spelas matchen i vindtunneln Rådavallen och där kan det också gå hur som helst. Trots att Hur-som-helst-faktorn är upphöjd i kvadrat så tror jag att Skoftebyn tar detta. Mellerud kommer i vanlig ordning att bjuda upp, men när serieledarna kommer så räcker det inte.
TIPS: 1-3

/Sundh

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s