Hårda bud i Mellerud!

Så var den då avverkad. Den första seriepremiären i division 3 för IK Virgo på 57 år. Mellerud bjöd på fint väder, en hyffsat fin aprilgräsplan, 200 personer på läktaren och bra motstånd. Själva matchen slutade 1-1 och det får anses vara rättvist resultat.

Rådavallen, som tydligen är känd för att vara ett riktigt blåshål, bjöd även denna lördag på påtaglig snålblåst. Vindförutsättningar kanske inte direkt dikterade resultatet, men satte absolut sin prägel på matchen. Virgo började med vinden i ryggen och får också anses vara första halvleks bästa lag då man var laget som skapade de hetaste målchanserna. Viggo var väldigt alert på sin vänsterkant och var ett ständigt avlastningshot då han både fick fast bollen och kunde utmana med sin snabbhet. På mitten styrde John bollen på ett förtjänstfullt sätt och hade underlaget tillåtit så hade höjdbollarna bytts mot markbollar och då hade Virgos press varit kompakt. Nu blev det mer sporadiska ströchanser och det var på en av dessa som Virgo gjorde 0-1. I 41a minuten fiskar Ahlgren upp ett inspel från Viggo vid straffområdeslinjen. Ahlgren jonglerar bollen över en försvarare. Han jonglerar bollen över ytterligare en försvarare och bara för att retas lite med Mellerud så jonglerar han bollen över en tredje försvarare innan han retsamt rullar in bollen i den vänstra burgaveln. Ett fantastiskt fotbollsmål tillika Virgos första mål i riksserierna på 57 år!

I andra halvlek tar Mellerud över spelet helt. Vinden, gräsmattan och orken gör tyvärr att vi får svårt att etablera något eget spel. Virgos försvar stod dock upp bra och vår 3-backslinje med Mossan, Erlandsson och Inno (ersattes av Håkan i halvtid) ska ha beröm. Mellerud hade trotts bollövertag svårt att komma till riktigt heta målchanser. I 70 minuten uppstår det dock kalabalik i Virgos straffområde. Mellerud slår ett hårt, lågt inlägg snett inåt plan som jag slänger mig på och lyckas rädda. Bollen studsar dock rakt upp och precis när Erlandsson ska rensa undan den så boxar jag liggandes bort bollen. Dock inte bättre än att den går ut till en fri Mellerudspelare. Mellerudsspelaren gör det enda rätta och drar till bollen och trotts att både jag och övriga försvaret lyckats samla oss hyffsat för att täcka bollen så styrs den olyckligt på Mossans rygg och styrs in i mål. Dråpligt på så många sätt men inte alls orättvist. Mellerud hade fram till dess varit det klart bättre laget i andra halvlek och skulle i ärlighetens namn haft en straff två minuter innan deras kvittering.

Efter kvitteringen lyckas vi åter komma in i matchen någorlunda. Virgos styrka de senaste åren är att vi alltid skapar mycket målchanser. Inte fullt så många som vi är vana med mot Mellerud kanske, men räknat i rena målchanser så skapar vi tillräckligt för att vinna denna match. Närmst i matchen slutskede kom återigen Ahlgren. Ytterligare en fin prestation med 6 minuter kvar och vår lagkapten var endast några millimeter från det vänstra krysset och från att bli den totala matchvinnaren. Matchen slutar nu som sagt 1-1 och på det stora hela är det ett ytterst rättvist resultat.

Övre raden:Ahlgren, John, Falk, Håkan, Sundh, Erlandsson. Undre raden: Anton, Viggo, Inno, Mossan, Tor. Foto: Thomas Pettersson

Övre raden: Ahlgren, John, Falk, Håkan, Sundh, Erlandsson. Undre raden: Anton, Viggo, Inno, Mossan, Tor. Foto: Thomas Pettersson

Sammantaget så gör ändå Virgo en klart godkänd insatts. Vi mötte ett lag som har tränat 4 gånger i veckan sedan november medan vi mönstrade spelare som kanske tränat 4 gånger SEDAN november. Förutsättningarna har med andra ord inte varit lika, men Virgo är inte heller något vanligt lag. Om man skulle ta och försöka samla lite tankar, känslor och frågor från lördagens drabbning så skulle de nog bli följande:

  • Det fanns innan matchen började ett ganska stort frågetecken kring Virgos status. Men när det väl blåstes igång så var det som om något tände till i den rutinerade truppen. Dåliga resultat på försäsongen, skador på nyckelspelare och kassa förhållanden var som borta. Det var prick klockan 14.00 i lördags som säsongen började och inte en sekund tidigare. Virgo visade stundtals klass och kommer inte bli någon slagpåse i division 3!
  • 1-1 var rättvist, inget att säga om. Men det går inte att komma undan att vi var nära alla 3 pinnar. Deras kvittering var i och för sig crescendot på en bra Mellerudsperiod, men det var fortfarande ett slumpmål som kändes väldigt onödigt att släppa in. Sedan var Ahlgren så nära, ack så nära, att sätta dit 2-1 i slutet så det är inte utan att man ändå grämer sig lite över ett kryss.
  • Det viktigaste när man spelar i Virgo är att man är lite skön!” – Citatet kommer från vår ordförande och stämmer på pricken in på de senaste årens IK Virgo, och i år är inget undantag. Det som gör att man nästan blir tårögd är när man även ser vilken kvalitet som alla dessa sköna människor bidrar med. John kliver in som nyförvärv och är bäst på plan. Erlandsson visar att gammal är äldst och tillsammans med Mossan höll de (för det mesta) fullständigt soprent i försvaret. Inno gjorde precis det han skulle i första halvlek och både Viggo och Anton for fram som kung Jehu på sina kanter. Håkan var som vanligt vackrast på plan och även Tor och Falk blixtrade till. Och Ahlgren, ja vad ska man säga? Han är i en liga för sig. Till detta ska man komma ihåg att det saknades en rad skadade och pappalediga kvalitetspelare. Får vi lite flyt i både rehabilitering, barntillväxt och kondition så kan det rent av bli en rätt rolig sommar på Mossens IP

Nu ser vi fram emot fredagens hemmapremiär på Mossens IP mot IFK Fjärås. Och vet ni vad? Tro det eller ej, men det verkar som tummen har farit ur rumpan hos kommunen för saker och ting börjar hända på Mossens IP! Planen är efter lite tillplattande bättre än någonsin vid denna tidpunkt på året, planen är kritad och en ny högtalaranläggning är på plats. Löften om att den omkullvälta läktaren ska flyttas och en städpatrull som ska rensa de små soptipparna runt plan innan fredag har också utlovats. Det känns faktiskt riktigt, riktigt bra inför fredagen. Nu saknas bara ett match-ur, men även Mellerud saknade ju en fungerande sådan så det kanske vi kan komma undan med. Avbytarbåsen som inlånats från Murmansks tidiga 50-tal kommer nog dock att stå kvar. De ska ”bytas under 2015” vilket antagligen innebär någon gång i november. Men det kanske inte är hela världen. Jag kan tycka att det är lite charmigt. Hela Fjärås kommer ju inte få plats och det är omöjligt att se igenom de igengrumlade plexiglasen. Men å andra sidan kanske det är till vår fördel? Det ska kanske inte vara helt skitbekvämt att besöka Mossens IP. 😉

/Sundh

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s