Seriekollen – Mikael Andersson, IK Virgo

År 2000 borde ha slutat med en gravsten för Göteborgs 5e äldsta fotbollsförening. Det anrika laget med smeknamnet ”Lilla Milan” slogs i botten av division 7 och epitetet ”Sämst i hela Göteborg” var bara någon placering bort. Ekonomin var obefintlig, man saknade klubbstuga och spelartruppen började tröttna. Föreningen borde, där och då, gått samma öde till mötes som så många andra centrumlag. De borde tagit sitt pick och pack och helt sonika hoppat ut för ättestupan.

Men så blev det inte. Tack vare en rad hjältemässiga insattser lyckades föreningen överleva. När jag anslöt till föreningen hösten 2006 hade man lyckats avancera till division 6 och till och med annekterat nedlagda Johannebergs IFs gamla luggslitna lokal på Mossen. För all del. Division 6-kontraktet räddades samma år med enbart 1 poäng och klubbhuset, som höll på att välta, tvingades delas med tre musikband för att få ekonomin att gå runt. Men det var ett embryo till något och framförallt så fanns det en vilja och en ära i att få vara en del av något så historiskt som IK Virgo.

Hösten 2008 kom så Mikael Andersson in som tränare. Succén lät inte heller vänta på sig. Redan 2009, föreningens 100-årsjubileum, lyckades man med Mikael vid rodret vinna division 6. Ytterligare några år senare hade föreningen inte bara en ny klubbstuga inne på Mossens IP och ett nystartat damlag, man hade även tagit sig till division 4 genom att i stor stil vinna division 5 2012.

Succén gick givetvis inte helt obemärkt förbi inom Göteborgsfotbollen. Virgo var återigen ett namn på folks läppar och Mikael Andersson en aktad tränare. 2014 lockade tillslut Partille med resurser och ambitioner och Mikael valde att testa sina vingar i en hyffsat kontrasterad miljö jämfört med Virgo. Nu blev det inte riktig som varken Mikael eller Partille tänkt. De valde nämligen att gå skilda vägar redan innan semestern och vann serien, ja, det gjorde IK Virgo.

Så lagom till att IK Virgo nu ska göra sina första matcher mot motstånd utanför stadsgränserna på över ett halvt sekel så är Mikael tillbaka där allt började. Och även om förutsättningarna är en miljon gånger mer gynnsamma än när han tog över IK Virgo 2008, så är uppgiften att lotsa IK Virgo i division 3 av karaktären ”Nästan omöjlig” – Nämligen att försöka bedriva elitfotboll inom Göteborgs centrala stadsdelar.

K Virgo vann under 2014 23 av sina 26 tävlingsmatcher och förlorade endast en match. Ett resultat som kommer bli synnerligen svårt att upprepa för laget med seriens sämsta förutsättningar. Foto: Thomas Pettersson

IK Virgo vann under 2014 23 av sina 26 tävlingsmatcher och förlorade endast en match. Ett resultat som kommer bli synnerligen svårt att upprepa för laget med seriens sämsta förutsättningar. Foto: Thomas Pettersson

Namn: Mikael Andersson
Roll i föreningen: Tränare
Antal år i föreningen:
5 år. Min far (Thomas Andersson) är dock en levande legendar i föreningen, så Virgo finns i blodet.

Får börja med att välkomna dig tillbaka till ”moderklubben”! Har hemlängtan varit jobbig?

Tack, känns väldigt kul att vara tillbaka. Jag var inte iväg speciellt länge och när jag väl tog beslutet att lämna klubben inför förra året trodde jag helt ärligt att det var för evigt. Hur som helst, saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig och nu är jag tillbaka och ser framemot en historisk säsong i Div3 med IK Virgo. En förening som gjort en fantastisk resa de senaste åren och som nu skall spela Div3-fotboll och dessutom väntar ett gästspel i Svenska Cupen. Vi har en fantastisk utmaning framför oss i år och jag hoppas att vi skall kunna förvalta denna chans på bästa möjliga sätt. Riktigt kul skall det i alla fall bli.

Du lämnade ju Virgo efter 5 år och 2 seriesegrar för att testa vingarna i en större organisation och Partille. Milt uttryckt så kan man väl säga att det inte gick som planerat. Känner du ändå att du dragit nyttiga lärdomar som tränare? Och tar du med dig några delar från Partille tillbaka till Virgo?

Det är som du själv säger, min sejour i Partille blev allt annat än vad jag hade hoppats på. Vi fick inte resultaten med oss och i slutändan är det allt som räknas. Tiden i Partille var dock inte helt bäcksvart. Jag fick möjligheten att ingå i en större organisation och anpassa mig efter den organisationens arbetssätt vilket både ger erfarenhet och perspektiv. Jag träffade även många nya människor, både människor jag gick väldigt bra ihop med men också tvärtom. Det jag tar med mig från Partille är min kollega Roberto som jag i och med tränarjobbet i Partille fick chansen att återigen sammarbeta med. Riktigt sköj!

Du känner ju givetvis många i laget och har bra koll på truppen i stort. Virgo gjorde ju dessutom en av de resultatmässigt bästa säsongerna i Göteborgfotbollens mannaminne. Vad ansåg du var det som fällde avgörande till Virgos fördel förra året? Och vad anser du att Virgos svaghet var, vad sa du till dina adepter i Partille inför Virgomatchen?

Avgörandet var helt enkelt att Virgo var bäst. Det fanns inget lag som kunde komma i närheten av Virgos kapacitet när laget spelade som bäst. Inför matchen mot Virgo hade vi i Partille ännu inte förlorat en match och vi hade spelat hyfsat bakåt, det vi kanske gjorde bäst var vår speluppbyggnad men vi hade extremt svårt att skapa målchanser. Svagheten hos Virgo tycker jag var att om man lyckades finna vägar ur deras presspel och därmed få laget lite passivt kunde man såra laget på de ytor som de lämnade till övers utifrån den formation Virgo spelade utefter. Vi ville helt enkelt hålla i bollen så mycket som möjligt och därmed häva och dämpa intensiteten i Virgos presspel. Inledningsvis gick det helt ok men efter ett misstag i speluppbyggnad var det 0-1 och därefter vet vi alla hur det slutade (0-4).

Nu kliver vi ju in i ett helt nytt fotbollsforum. Ett forum som innebär bortamatcher runt om i Sverige och ett forum där Virgo, som av hävd är en förening med små medel och stora hjärtan, kommer vara den odiskutabelt minsta föreningen. Vad blir de största utmaningarna rent sportsligt?

Det som talar mest emot oss är våra träningsmöjligheter. På försäsongen har vi överlägset sämst förutsättning av alla lagen som kommer spela i vår serie i år. Att ett div 3-lag som bäst kan träna 2 dagar i veckan på en försäsong och dessutom på tider som är helt förkastliga är väldigt tråkigt. April månad är den månad när de sista bitarna skall slipas till är också den månad vi har absolut sämst förutsättningar. Jag har svårt att se våra motståndare skulle nöja sig med en måndagsträning på halvplan kompletterat av en onsdagsträning med start 21.15.

Det största frågetecknet för oss är helt enkelt hur vi kommer stå oss fysiskt i förhållande till övriga lag och vår form till premiären lär inte vara på topp. 

Men som vi alla vet. Förr eller senare dyker våren upp och med den följer också Virgos form. Då blir vi att räkna med. För kvalité det saknar vi inte i årets upplaga av IK Virgo.

Du är ju inte ensam om att i år tvingas inkilas. Även din vapendragare Roberto Incorvaia har ju valt att återvända till klubben i hans hjärta. Tillsammans med Jocke Ahlgren och Nisse Behrens bildar ni den kvartett som styra skutan i år. Hur kommer föredelningen se ut mellan er inom tranarstaben?

En div 3-tränare inkilas inte! Punkt!!

En förutsättning för att återigen hoppa på IK Virgotåget var att vi skulle få ihop just denna kvartett. Vi har samtliga det engagemang som krävs och vi kommer komplettera varandra väl både på och utanför planen. 

Jag är huvudtränare och har det övergripande ansvaret. Ahlgren är spelande tränare och tillika vår Kapten. Nihal är Lagledaren som har mycket administrativa uppgifter vid sidan av träningar och matcher. Slutligen har vi Roberto som är träningsansvarig.

Till sist. De givna frågorna: Vad är tränarkvartettens ambitioner för 2015? Och hur går det för IK Virgo i Div. 3? Diplomatiska svar undanbedes.

Vi har ju knappast rosat marknaden på försäsongen och det är inte bara resultaten som är dåliga utan prestationerna har överlag inte varit tillräckligt bra. Både som lag men också på individuell nivå. Sedan vet jag att när vi står där på planen den 18e april mot Mellerud så kommer vi prestera på en helt annan nivå.

Ambitionen för föreningen är att IK Virgo även skall spela fotboll i Div 3 nästa år. Vi som lag vill mer än så!!

/Mikael Andersson

Vi tackar Micke för svaren. Bättre sent än aldrig! 😉

Och med detta inlägg sätter vi punkt för Seriekollen. Tyvärr fick jag aldrig in svaren från Åmål och Frölunda hade svårt att skaka fram någon lämplig person. Men så är det helt enkelt. Nu ser vi istället fram emot seriepremiärerna. Personligen tycker jag det ska bli jäkligt roligt att åka runt och spela mot lag som jag nu har en liten hum om, och jag hoppas att Seriekollen även har bidragit med detta till övriga spelare, ledare och supportrar. Som mest var det ca 1000 unika läsare i veckan, så rimligtvis vet i alla fall några stycken lite mer om kommande motståndare än innan. 🙂

Under fjolåret utkom en inför-blogg och en analys-blogg i samband med varje match. Ambitionen är såklart att detta även ska funka under 2015. Så håll gärna utkik! Nästa inlägg kommer på fredag då årets premiär mot Mellerud behandlas!

Väl mött!

/Sundh

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s