Seriekollen – Victor Webb, Älvsborg FF

1987 förde två grannklubbar en tynande tillvaro kring den östra stadsdelen Torp i Göteborg. De två klubbarna bestämde sig för att slå sina påsar ihop med målsättningen att fylla det fotbollsmässiga tomrum som fanns i området. 20 år senare var resultatet av denna sammanslagningen, Qviding FIF, den kanske största föreningen i hela Göteborg. Man hade dessutom kvalificerat sig för Superettan och var därmed ett elitlag. Man hade inte bara blivit ett av Göteborgs bästa lag, utan även ett av Sveriges bästa lag.

1995 beslutade två föreningar belägna vid den södra älvmynningen i Göteborg för att det var dags att gå samma öde till mötes. Furås BoIF och Nordstens IF gick samman och bildade Älvsborg FF. Och även om succén inte var lika omedelbar som för Qviding så börjar det nu hända saker även ute vid Älvmynningen. Klubben firar detta år just 20 år, och man gör det som Årets Förening 2014 i Göteborg. Ungdomssatsningen växer, damfotboll finns nu på programmet och representationslaget är åter i det nationella seriesystemet. Det luktar snöbollseffekt ute i väster och frågan är ju helt klart vart detta ska sluta? Personligen ser jag i alla fall helt klart paralleller till Qviding.

En kille som varit med ända sen starten är Victor Webb. Och även om det inte vore för hans med-och-grundade-merit så går det inte att plocka någon annan att intervjua än ”Webban” i ÄFF. På frågan ”Vem är mest värdefull i ÄFF?” får nämligen Victor Webb förkrossande alla röster utom 1 bland spelarna. Den enda rösten som inte uttryckligen nämner Webb som viktigast har dock tydligen politikerambitioner. Det glidande icke-svaret ”Alla är lika värdefulla” inkluderar ju även Victor, så man kan nog lugnt säga att ÄFFs lagkapten har sitt lags fulla stöd i ryggen.

Älvsborgs FF har bra vind i seglen inför årets säsong. Räcker detta för att göra denna sejour i 3an mer framgångsrik än klubbens hittils enda 1-åriga vända? Foto: Lånad från Älvsborgs FFs hemsida

Älvsborg FF har bra vind i seglen inför årets säsong. Räcker detta för att göra denna sejour i 3an mer framgångsrik än klubbens hittils enda 1-åriga vända? Foto: Lånad från Älvsborgs FFs hemsida

Namn: Victor Webb
Roll i föreningen: Spelare, Lagkapten
Antal år i föreningen: 20 i Älvsborg (+ 4 i Furås innan sammanslagning mellan Furås BoIF och Nordstens IF 1995)

Älvsborg utsågs nyligen till Årets förening 2014 och jag ska börja med att gratulera till den hedersamma utnämningen. Man gör det tack vare en fantastisk satsning på ungdomar och damer och man krönte denna satsning genom att skicka upp herrarnas representationslag i eliten. Vart månne detta sluta? Kan vi räkna med att man om några år pratar om Älvsborg i samma andemening som IFK, Örgryte, Häcken etc.?

Tack så mycket! De senaste åren har vi sett en fantastisk utveckling i klubben där vi engagerat väldigt duktiga och drivna människor. Jag tror att Älvsborg har förutsättningar att etablera sig som den ledande klubben i västra Göteborg och bli den förening som erbjuder de bästa möjligheterna för barn och ungdomar som vill spela fotboll. Genom att seniorlaget kvalificerat sig till division 3 hoppas jag att vi kan bidra till den utvecklingen. 

Förra året gick ju som bekant väldigt bra. I en väldigt jämn alla-slår-alla-serie så säkrade ni seriesegern med 2 hela omgångar kvar att spela. Vad var det som fällde avgörandet till er favör framför ett kanske mer storsatsande Velebit? Och hur har ni jobbat i år för att förstärka inför stundande division 3-äventyr?

Året efter en degradering kan vara lite klurigt. Vi kunde kapitalisera på vår goda lagsammanhållning och behålla större delen av truppen samtidigt som vi fyllde på med duktiga spelare från juniorerna. Vi fick också en tränare (Adej Hayek) som snabbt lyckades ”identifiera” laget och kunde, istället för att ta i för mycket, lugnt och metodiskt ratta de delarna som han ville. Det som skilde oss från Velebit och de övriga lagen var hur vi fungerade som lag, här kände jag att vi var en nivå högre än de andra, vi var mer organiserade i både vårt anfallsspel och försvarsspel. Den här vintern har vi arbetat vidare med vårt grundspel och utvecklat vissa detaljer. Vi har även tagit hjälp av elitlöpare för att träna snabbhet en gång i veckan. Just nu känns det som ett lyckat drag, ett välkommet omtänk från det gamla spring/gymma till du spyr. 

Ni har ju testade ju på division 3-spel för 2 år sedan. Då blev det respass via kval. Diskussionen har ju rasat inom Gbg-fotbollen i år huruvida våra 2 division 4-serier är något för klena. Hur anser du att Gbg-lagen står sig i konkurens med övriga serier? Och Vilka lärdommar drog ni från den sejouren och är ni många kvar som är sugna på att göra bättre ifrån sig denna gång?

Vi var helt enkelt inte redo för division 3-spel förra gången och ser man tillbaka på hur ojämna vi var i våra prestationer så förstår man att vi inte var tillräckligt utvecklade som lag. Det är viktigt att man kan utföra ett långsiktigt och kontinuerligt arbete med ett lag eller förening för att nå långvarig framgång och jag hoppas att vi nu har tagit ett par kliv till och kan etablera oss i division 3. Jag tror säkert att det lag som vann en tänkt elit-4 hade varit bättre förberedda för division 3 men om det gynnar resterande lag i seriesystemet är jag osäker på.   

Det är ju stor derbykaraktär på årets division 3-serie. Vi själva har Dalen, Mellerud har Åmål, Kungsbacka har Fjärås och Skoftebyn har Vänersborg. Är det en vild gissning att påstå att ni gärna slår Västra Frölunda? Finns det något inofficiellt ”bäst i väst”-epitet när ni möts eller är det serielunk som kommer prägla de tillställningarna?

Det ser helt klart ut att kunna bli en attraktiv serie ur publikperspektiv. Just Västra Frölunda och Älvsborg FF har ingen historisk rivalitet men vi ligger ju geografiskt väldigt nära varandra vilket gör att det finns ”vänner” som man får spela mot. VF var länge den klubben som de största talangerna i vår förening gick till så att nu få mätas med dem är ju såklart inspirerande och självklart står det en plats på spel om bäst i väst.  

Till sist. Om man tittar till de övriga lagen? Vad vet du om dem? Och om du måste spekulera i en topp- och bottenstrid. Vilka lag hamnar då var?

Inför årets serie så har jag enbart en uppfattning om Västra Frölunda, annars så är det ganska tomt och det ska bli riktigt skoj att se vart vi står i jämförelse med de andra. 

/Victor Webb

Vi tackar Victor och Älvsborg för detta och ser fram emot våra derbyn i sommar!

Detta var Seriekollens 8e inlägg och med lite mer än 2 veckor kvar så återstår endast IFK Åmål, IFK Fjärås samt Västra Frölunda. Tyvärr har jag ännu inte fått in svar av dessa. Frölunda vet jag jobbar febrilt med att hitta någon lämplig kandidat och Fjärås har lovat att återkomma så än finns det hopp om att gå i mål. Å andra sidan så skickade jag frågor till min egen tränare i Virgo för ett halvår sedan utan att att ha fått svar, så man kanske inte ska ha för stora förhoppningar heller. 😉

Jag tar iaf lite ledigt och åker till Åre. Hoppas att inkorgen är breddfull med rolig läsning när jag kommer tillbaka!

Glad Påsk!

/Sundh

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s