Seriekollen – André Kapella, Kungsbacka IF

Kungsbacka anses av många som en av de bästa ”förorterna” att bo i om man vill ha nära till Göteborg. Närhet till havet, fina pendlingsmöjligheter och en ökande population anges ofta som orsaker till just detta. Faktum är att om man räknar in hela Kungsbacka kommun så är invånarantalet nästan 80.000 invånare.

Fotbollsmässigt har man det dock något kärvare. Man har väl egentligen två saker som talar emot. Ovan beskrivna närhet till främst Göteborg och avsaknaden av en namnkunnig storklubb. Personligen gissar jag att det ena beror på det andra, men vad som var katalysatorn i detta hönan-och-ägget-resonemang har jag ingen aning om

Som namn har Kungsbacka IF fina anor som sträcker sig ända tillbaka till 1900 då man mätte sina krafter mot lag som Örgryte IS och GAIS. Då var man en drivande kraft i skapandet av både Göteborgs samt Hallands Fotbollsförbund. Efter ett otal sammanslagningar genom åren så heter man sedan 2005 återigen Kungsbacka IF. Nu har man nått nationell nivå och kanske, kanske har man startat en grogrund för att få fram ett lag som återigen kommer kunna mäta sig med Örgryte och GAIS.

En nyckelspelare i detta framtidsbygge är André Kapella. André kommer från en minst sagt fotbollstokig familj som har en rad storklubbar på sin meritlista. Personligen var jag övertygad om att André inför i år skulle bli Virgoit. Han är nämligen tillsammans med Virgos spelande tränare, Joakim Ahlgrens, syster. Och erfarenhetsmässigt vet jag att när Ahlgren har fått för sig nått så kommer han tjata hål i huvudet på personen i fokus. Men André stod pall för den psykologiska terrorn som han måste utsatts för och det tyder på pannben. André själv tonar ner KIFs ambitioner inför säsongen, men visar resten av laget samma psyke och hjärta för klubben så kommer Kungsbacka IF bli en ytterst obehaglig motståndare i sommar.

Kungsbacka IF firar avancemang till Div 3 efter lyckat kval. Ambitionen i år är att undvika samma kval i år. Årets mörkare månne? ;)  Foto: Lånad från KIF Facebooksida

Kungsbacka IF firar avancemang till Div 3 efter lyckat kval. Ambitionen är att undvika samma kval i år. Årets mörkare månne? 😉 Foto: Lånad från KIF Facebook-sida

Namn: André Kapella, 25 år
Roll i föreningen: Spelare, mittback
Antal år i föreningen: 9 år i A-laget

Kungsbacka är ingen direkt känd elitidrottsstad. Trotts att det finns en gedigen ungdomsidrott så verkar det som att valen när det kommer till seniorlag oftast hamnar i grannkommunerna. Nu lyckades Kungsbacka IF ta sig upp i 3an inför 2015. Är ambitionen att KIF äntligen ska sätta Kungsbacka på fotbollskartan?

Nej det har du helt rätt i. Många drar sig vidare till större och ”kändare” klubbar när de är runt 16 istället för att stanna och spela seniorfotboll i Kungsbacka. Förra året stod vi för en riktigt bra insats i Hallandsserien och nu får vi satsa på att göra en stabil insats även i div 3 i år. Så får vi hoppas att fler får upp ögonen för Kungsbacka och ser KIF som ett alternativ istället för att dra sig vidare till klubbar i grannkommunerna.

2014 slutade ni 2a i div 4 efter lokalkonkurrenten IFK Fjärås. Nu ställs ni åter mot ett Fjärås som jag misstänker gärna ser sig lite som storebror i kommunen. Vad är det som talar för att den lokala hierarkin kommer att skifta i år? Vad har ni förbättrat från förra året?

Matcherna mot Fjärås brukar bli tuffa, jämna och roliga att spela. Fjärås har på pappret något bättre lag än vad vi har men vi ser möjligheten i år att ta poäng mot dem.

Du personligen har ju lite känningar kring oss i Virgo. Jag antar att du fått lite berättat av din bror som förra året tränade Floda. Ett Floda som länge var med och slogs om seriesegern med oss. Men framförallt så har du ett förhållande med systern till vår spelande tränare Joakim Ahlgren. Hur kommer du nyttja detta i våra kommande möten? Och hur länge kommer du egentligen orka stå ut med Ahlgrens tjat om att du ska bli Virgoit?

Virgoit i nuläget är inte aktuellt, så frågan blir mer hur länge Jocke orkar tjata! Ja jag har ju några stycken att luska lite info ur, sen om det är något vi kan använda oss av på plan återstår att se. Det ska framförallt bli kul att möta Jocke. Det kommer bli ett roligt och tufft möte och mitt mål blir att få honom utvisad eller skadad innan halvlek.

Om vi tittar på övriga serien så kanske den inte känns helt Hallandskompatibel. Har du någon koll på övrigt motstånd? Vilka lag tror du kommer agera topp- respektive bottenlag?

Jag har faktiskt ingen större koll på något av lagen i serien, men det är inte heller något jag lägger någon större vikt vid. Det enda jag vet är att Virgo och Fjärås känns som stabila division 3-lag. För egen del hoppas jag att vi klarar att hålla oss kvar i division 3 till nästa år.

Kungsbacka och Virgo spelade ju en träningsmatch redan i februari. En träningsmatch där Virgo vann med 4-2 men där ställningens faktiskt var 4-0 ända in i 85e. Nu är ju februari alltid februari, men kan man ändå göra några tolkningar av resultatet? Mörkar KIF formen eller var det bara marginaler och feldomslut?

Virgo var klart bättre i matchen som spelades i februari. För vår del var det väldigt nyttigt att åka på en tidig förlust för det fick många av våra killar att vakna till. Efter det har vi slagit lag som Lindome och annat bra motstånd vilket ger en bra känsla inför serien.

Till sist. Det ryktas om att du har en mer än lovande lillebror (Patrik Karlsson Lagemyr) i Blåvitt. Det finns ingen risk att KIF lyckas locka över ett halvt allsvenskt lag mitt under brinnande säsong va?

Nej det är ingen risk. Han kör på i blåvitt och i bästa fall får man ta sig till Ullevi och kolla på honom i sommar.

/André Kapella

Vi tackar André för det och önskar Kungsbacka IF all lycka till 2015!

/Sundh

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s