Seriekollen – Johan ”Båten” Andersson, Skoftebyns IF

Utan att göra någon djuplodad efterforskning i ämnet så återfinns det i årets div 3 NVG några föreningar som har haft elitglans i sin verksamhetsutövning. Västra Frölunda är givetvis det som tanken först faller på. Men även Fjärås damer har huserat i dåtidens högstaserie och vår egen förening IK Virgo var rankat som 18e bästa lag i Sverige 1922-23. Den färskaste glansen står dock Skoftebyns IF för. I år har nämligen Trollhättelaget spelat Allsvensk futsal (inomhusfotboll) och det gick inte sämre än att man även kommer få göra det under 2015-16. ”Inomhusfotboll? Gula filtbollar och en massa vallande i väggen?” tänker säkert många av er då. Visst, det kanske inte är gröna ängar, 11 man på plan och vind i ansiktet. Men faktum är att futsal är Sveriges snabbast växande sport och har så varit under ett par år. Så att lira i Allsvenskan i denna snabbt växande sport är inget man bara anmäler sig till.

I Skoftebyn, eller ”Söderns Charmörer” som de också kallas, hittar vi en av serien mest inbitne trotjänare. Johan ”Båten” Andersson har varit ”Charmörerna” trogna i hela 23 år. Och detta utan att själv vara direkt lastgammal. Även om det nu är många år sedan skorna åkte upp på hyllan så är ”Båten” det perfekta intervjuoffret för denna inför-serie. Hängiven, sakkunnig och vältalig. Och fick vi årets första tabellgissning i förra inlägget så utlovas årets första derbykänga i detta inlägg. Det kanske inte är West Ham-Millwall-stämning än, men det är jäkligt kul att någon ändå vågar retas lite med sina motståndare.

 

"Charmörerna" står i alla fall för den propraste lagbilden. Frågan är ju hur charmigt det är med gråa chinos? Men hey! Jag är varken charmig eller bor i Trollhättan ;)

”Charmörerna” står i alla fall för den propraste lagbilden. Frågan är ju hur charmigt det är med gråa chinos? Men hey! Jag är varken charmig eller bor i Trollhättan så vad vet jag 😉 Foto: Lånad från Skoftebyns hemsida

Namn: Johan Andersson kallas Båten
Roll i föreningen: Assisterande tränare i A-laget, matchar U-laget samt skriver på hemsidan om A- och U-laget.
Antal år i föreningen: 23år (spelare mellan 1992-2002)

Inom en fascinerande liten radie på under 2 mil hittar vi följande lag. Ljungskile, Oddevold, IFK Uddevalla, Skoftebyn, FC Trollhättan, Vänersborgs IF och FK. Då har jag säkert missat någon förening och inte räknat med en uppsjö division 4-lag. Är Trestadsområdet ett av de mer välmående fotbollsfästena i Sverige? Och vad är de främsta anledningarna till denna välmående fotbollskultur?

Ja du missade ett tiotal klubbar från div 6-4 med riktnr 0520, otroligt många fotbollföreningar. Vårt område Trollhättan (lämnar Uddevalla, för där har jag dålig insyn) har otroligt mycket fotbollsspelare och fotbollssupportrar. Nästan för många lag kanske? Vi är ju en relativt stor stad men ändå lyckas vi inte få fram ett ordentligt elitlag. FCT var ju uppe i Superettan förvisso men nu vänder(?) de i division 2. Jämför det med Uddevallas Oddevold, Ljungskile och IFK Uddevalla, de är ju färre invånare men har ändå tre lag så högt upp i seriesystemen. Även om nu IFK Uddevalla är i division 2 2015. Breddfotbollen i Trollhättan mår bra. Vi får hoppas att vi har riktig elitfotboll snart igen.

Ni har ju under vintern spelat allsvensk inomhusfotboll, futsal, och gjort det bra. I Virgo har vi några som lirar med er futsalkonkurrent Avenyn United som återfinns i samma serie. Dessa herrar har ju sett hysteriskt bra ut på försäsongen. Hur ser det ut för er? Matchar ni samma trupp inom- som utomhus? Och har ni i så fall sett samma utveckling på formen som vi noterat i Virgo? Finns det andra positiva effekter av att bedriva en elitsatsning i futsal.

De killar som spelar med oss utomhus har fått dragit ett stort lass i vinter. Vi hade en mix av killar från väldigt många olika föreningar i vårt futsal-lag och efter några matcher försvann i stort sett halva truppen efter interna problem. Då fanns det för få spelare kvar egentligen för att kunna matcha allsvenskan och alla cuper de deltog i. En STOR eloge till alla killar som klarade nytt kontrakt tillslut. Och Daniel Andersson, Christoffer Lundh och Krister Andersson som höll i laget, la ner ett enormt jobb. De två förstnämnda är kvar hos oss 2015 medans Krister gick till FCT. Så våra futsalkillar är kanske något mer slitna än våra övriga.

Sen var ju allsvenskan en riktigt kul grej, vi hade en del folk som tittade på i de flesta matcherna iaf. Skoftebyn var ju nya med futsal inför allsvenskan det var FC Mellerud (Lundh och Andersson) som drivit det laget från början som kvalificerade sig. Så efter ett års rutin i ryggen kommer det bli ännu bättre nästa vinter tror jag.

Förra året tillhörde ni topplagen. I år väntar samma serie men med 9 nya bekantskaper och därmed en helt ny serie. Är ambitionen att även i år aspirera på topplatserna? Och har ni någon som helst koll på det nya motståndet? Vilka blir topp- respektive bottenlag?

Utan att jag egentligen vet något om alla nya lag så känns det kanske som årets serie är lite mer oviss än tidigare år. 2013 var Grebbestad väldigt bra och i fjol var Vänersborgs FK och Kortedala bättre än oss övriga sett över hela året. Det känns som något Göteborgslag alltid kan göra en satsning och få till sig namnkunniga spelare som kanske kommit upp något i åren men jag har inte riktigt koll på det i år. Vänersborgs IF kommer nog få trycket på sig, de har ju fått Boyd Mwila bland andra och han är bra i division 3. Jag tror inte de vinner serien faktiskt. Det kommer bli oerhört jämt. Kan inte heller säga något om bottenskiktet och om de nya lagen som sagt. Man kommer ju ihåg att Kortedala kom från fyran och kvalade upp sig till div 2. Ovisst värre.

Årets serie är ju full av derbyn. Mellerud mot Åmål, Kungsbacka mot Fjärås och Vi i Virgo mot Dalen för att nämna några. Er närmaste konkurrent återfinns i Vänersborg. Finns det någon rivalitet mellan er och VIF? Och med tanke på att alla lag har mer minst ett, mer eller mindre, hett derbymöte, hur tror du att det kommer prägla resultaten i serien?

Trollhättan och Vänersborg har ju en rivalitet och hatkärlek till varandra. Vi i Trollhättan kallar ju t.ex.Vänersborg för ”Rövhölet” (läs på Trollehättedialekt). För några år sedan tyckte jag det var mer ”hat” mellan oss och VIF men tycker det har lugnat sig. Många vänersborgare spelar ju boll i Trollhättan och vise versa. VIF har många killar som spelat med oss så man känner ju de flesta. Tror nog både vi och VIF har hetare känslor gentemot Vänersborgs FK isåfall… Men det är klart vi vill ju inte torska mot VIF. Men lagen kommer ta poäng av varnadra i ”derbyna” så det kommer bli en jämn serie tror jag.

Du själv har ju hela 23 år i Skoftebyn. Vad är ditt bästa, sportsliga, Skoftebyminne under alla dessa år? Och om vi siar oss in i framtiden med sisådär 8 månader, vilket minne har då etsat sig fast bäst hos dig? Och du får inte svara det allt för tråkiga svaret ”Serieseger”.

Första delen av frågan är lätt att svara på, seriesegern och avancemanget till division 2 2010. Så högt har Sköfta inte varit tidigare i historien så det känner mig sig stolt över att man fick vara med om. Tyvärr åkte vi ur direkt (2011) men vi hoppas ta oss tillbaka en vacker dag.

Jag hoppas avslutningsvis att vi kan summera en säsong där vi som lag känner oss nöjda med vår prestation sett över hela året. Att vi presterat den fotboll vi vill och att vi gjort vad vi vet vi kan. Det kan låta kaxigt men vi tycker inte vi nått vårt max de senaste säsongerna. Jag påstår inte att det räckt till seriesegrar eller så då vi mött lag som varit bättre än oss men vi har inte riktigt kunnat känna oss nöjda och stolta. Når vi dit så är vi säkert med och krigar i toppen 2015.

Tack för mig och tack för visat intresse. Oerhört kul att folk/föreningar ”kryddar till det” och försöker få till något extra. Det uppskattas! Kör hårt 2015!

Med vänlig hälsning ”Båten” och Skoftebyns IF

 Stort tack till Skoftebyn och ”Båten” som tog sig tid till att svara på mina frågor. Stort lycka till under 2015!

/Sundh

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s