Inget kalas utan kras

Ni har säkert hört att IK Virgo kvalificerat sig för Svenska Cupen i år. Ni har säkert också hört att ÖIS först inte tilldelats plats för att sedan ändå få vara med. Virgo får då vänta tills 2015/2016. Vad handlar nu allt det här om?

Detta har hänt:

Stockholm, 2011

SvFF beslutar att lägga om spelstrukturen för den alltmer borttynande Svenska Cupen. Cupmatcherna spelas under ordinarie säsong med en final under den bistra svenska novembermånaden, med ett svagt publikintresse som följd. Istället beslutades det att Svenska Cupen startar på hösten för att avslutas med en final i maj månad, den månad då Sverige visar upp sig från sin bästa sida i all sin glans. Dessutom införlivades ett gruppspelsförfarande under våren i en av mellanomgångarna. Klang, jubel och allmänna hurrarop från supporters runt om i landet som äntligen fick en svensk cup att se fram emot varje år.

Spelformatet införs och svenska cupen övergår från att avgöras under ett kalenderår, 2011, till att spelas under två kalenderår följande år (2012/2013). Cupen består från detta år av 32 direktkvalificerade lag i form av föreningarna från Allsvenskan och Superettan.

Göteborg, 2012

Dom flesta distrikt i Sverige har av tradition kvalificerat sina distriktsmästare till Svenska Cupen. Vanligt har varit att kvalificeringstävlingarna sker under
säsong för att sedan låta vinnarna spela Svenska Cupen året därefter. I
Göteborg så är det allianscuperna som ger tillträde till Svenska Cupen, vilket är ett bra och roligt upplägg för många av de mindre klubbarna i Göteborg. Allianscuperna avgörs under försäsongen. Dess vinnare har alltså också spelat Svenska Cupen efterföljande år jämfört med kvalificeringstävlingen. Allt detta har med det tidigare spelsystemet fallit sig rätt naturligt då Svenska Cupen påbörjades på vårkanten.

Den nya spelordningen medför dock att omgång 1 av Svenska Cupen inte är färdigspelad förens i augusti. För Göteborgs del, som alltså genomför sina kvalificeringscuper på försäsongen året innan, innebär detta ett spelglapp på 1,5 år för finalen av allianscuperna och omgång 1 i Svenska Cupen. För att råda bot på detta missförhållande beslutar Göteborgs Fotbollförbund att 2013 års allianscuper INTE ska vara kvalificerande för Svenska Cupen 2014/2015. Istället blir 2014 års Allianscuper kvalificerande för Svenska Cupen med start samma höst. Väldigt lättbegripligt. Alla förstår. Logiken har segrat.

Göteborg, försäsong 2014.

Det har varit skrällarnas år i Göteborgs allianscuper. KF Velebit (div4) har slagit Torslanda IK (div2) i Hisingemästerskapen, Assyriska BK (div 2) har betvingat Utsiktens BK (div1) i Västra Cupen, Uppstickaren Lunden ÖBK (div3) kommer före Sävedalens IF (div2) i Östra cupen och IK Virgo (div4) tar hem viktorian mot Lindome GIF (div2) i Södercupen. Det är alltså denna kvartett som får försvara Göteborgs färger i Svenska Cupen via kvalificeringstävlingar. Men Göteborg har som region 5 platser att tillsätta till Svenska Cupen. Den sista platsen tilldelas till det högst rankade, icke-direktkvalificerade och anmälda, laget i distriktet. Utsiktens BK tilldelas därför denna plats och behöver således inte gräma sig alltför mycket över sin finalförlust i Västra Cupen.

Göteborg, maj 2014

Omgång 1 i Svenska Cupen lottas, motståndare kontaktas och matchdatum planeras. Glädjen är stor hos de kvalificerade lagen. Deppigt är det dock hos stans societet. Örgryte IS har degraderats från Superettan och i bara farten, uppenbarligen, tappat all läsförståelse och omvärldsanalys. Man har tydligen missat att Svenska Cupen och dess format, som man själv med enorm bravur spelade året innan som direktkvalificerat superettanlag, INTE har direktplatser för div1-lag.

Kent Carlzon, ÖIS sportchef, gråter ut i media och skyller på förbundet. Bert Andersson ordföranden i Göteborg Fotbollförbund och tillika medlem i ÖIS påvisar mest ett allmänt tillstånd av förvirring. ”Vi hade fyra platser att dela ut och valde att ge de till ett lag i varje väderstreck för att stärka fotbollen i
Göteborg” är hans smått obegripliga kommentar när GT frågar honom om den uppstådda och för Örgryte så prekära situationen. Det är ju faktiskt fem lag som skall vidare. Kan det vara så att Göteborgs Fotbollförbund har missat att ÖIS hamnade på nedflyttningsplats och istället valt att bjuda in Utsikten? Och vad är ÖIS skuld i det hela? Några förändrade anmälningsdatum jämfört med förra året är det inte tal om. Sitter den röd-blåa kolossen likt en hjälplös fågelunge utan förmåga att flyga själv och förväntar sig att bli matad?

Förbundet samlar hur som haver tävlingskommittén för att göra reda i frågan. Följande beslut tas: ”Tävlingskommittén har beslutat att tilldela vinnarna i Allians-cuperna 2013 plats i Svenska Cupen 2014/2015. Vinnarna i Allians-cuperna 2014 tilldelas istället en plats i Svenska Cupen 2015/2016. Beslutet innebär att Sävedalens IF, Lindome GIF, Torslanda IK samt Utsiktens BK får plats i Svenska Cupen 2014/2015. Den femte platsen tilldelas Örgryte IS då Utsiktens BK kvalificerat sig via vinsten i Västra Cupen 2013. IK Virgo, Assyriska BK, KF Velebit och Lunden ÖBK tilldelas platser i Svenska Cupen 2015/2016.”

Vad innebär då det här i praktiken? Jo det innebär ett återtåg till den gamla ordningen där vinnarna av allianscuperna får lov att vänta 1,5 år på att spela Svenska Cupen. Det innebär att ÖIS får sin hett eftertraktade plats i Cupen. Det innebär också att Sävedalens IF, Lindome GIF och Torslanda IK halkar in i Svenska Cupen som på ett bananskal helt utan att ha kvalificerat sig. Det femte laget, Utsikten, vars plats skulle tillfallit ÖIS om allt hade gått som det var tänkt, blev alltså nyckeln till denna rockad undertecknad tävlingskommittén. Tack vare att de var ett av de lagen som vann sin allianscup 2013 så kunde det alternativet väljas och på så sätt blev den femte platsen ledig och vigd till ÖIS. Förbundet och ÖIS får väl tacka sin lyckliga stjärna för att det inte var Qviding som var det bästa laget i division 1 2013. Tävlingskommittén lär ju också haft alternativet att helt sonika byta ut Utsikten mot ÖIS då det var där det felade. Men hur hade det sett ut?

I vilket fall som helst så var det denna lösning som tävlingskommittén kom fram till utan att behöva sparka ut något annat lag. Skrällagen från försäsongen får därmed snällt stå tillbaka och vänta på sin tur, om sisådär 12-14 månader.

Var står vi nu?

Först och främst så får vi nu det här glappet på 1,5 år igen. Vad förbundet gör för att lösa detta är oklart. Om man ändå vill ha den ordningen man jobbat fram så kanske allianscuperna nästa år inte blir kvalificerande till Svenska Cupen. Vidare innebär detta att enbart en av storklubbarna ovan, inklusive Qviding, får chansen att spela Svenska Cupen 2015/2016. Räddningsplankan blir ju om någon av de tre div1-lagen från Göteborg avancerar till Superettan och där av kvalificerar sig och således lämnar den 5e platsen åt näst bästa div1-lag. Och det har ju onekligen börjat väldigt bra med ÖIS på förstaplats tätt följt av Utsikten. Men lek med tanken att inget av lagen går upp och att Utsikten placerar sig före ÖIS? Vad ska ÖIS då skylla på? Hur ska förbundet då efterkonstruera så det tillreds en plats åt stans societet? En otäck magkänsla smyger ju sig onekligen på. Och den säger ju att förbundet helt enkelt stryker småklubbarnas kvalifikation till nästa års Svenska Cup. Dels för att återgå till det helt logiska att skapa liv i allianscuperna, men kanske framför allt för att bereda vägg åt ”rätt” föreningars deltagande i Svenska Cupen?

För vår egen del så blev det smolk i glädjebägaren. Vi såg fram emot detta och vi hade fått en kanonmotståndare i from av Kinna IF, sist i sin division 3 för tillfället. Det skulle innebära en bra chans till att få vara med i den smått magiska omgång 2. Omgången där de stora elefanterna låter småfåglarna vara med och leka, om än för bara en kväll. Tänk IFK Göteborg på Mossens IP. Ja nu är ju det bara en önskedröm, men sannolikt blir chanserna än mindre nästa år. Vi lär inte få en lika bra lottning då. Och för all del, Kinna lär inte vara toknöjda heller.

Vår egen situation är ju ett särintresse i det stora sammanhanget och kanske var det rättvisan som till slut segrade. Det blev i vilket fall som helst inga, utåt sett, uppenbara förlorare tack vare fru fortuna. Men helt klart är att några har klantat sig och det är lätt att gömma sig bakom det byråkratiska.
Någonstans tror jag att de som drabbas och som kanske inte är helt nöjda med situationen hade varit förtjänta av en personlig förklaring till hur det kundeha blivit så här. Jag är helt övertygad om att IK Virgos ordförande hade uppskattat ett samtal från Bert Andersson för att bli upplyst om bakgrunden till problemet och varför man tar det beslut man tar. Men informationshantering är inte förbundets paradgren. Och vi är därmed återigen tillbaka till pudelns kärna, nämligen just informationshantering. Eller snarare avsaknaden av densamma.

Slutligen, när det gäller förändring, så får man ha klart för sig att förändring ibland gör ont men att det allt som oftast är av godo. Vi är inte helt säkra på att det konservativa Göteborg Fotbollförbund har detta klart för sig. Så vi vill ta tillfället i akt att ge ett råd i all vänlighet som handlar om just information
och förändring och som vi tror att både tjänstemännen och styrelsen på
förbundet både känner igen och lystrar till, nämligen: ”Alla skall med”.

Tänk på det nästa gång förändringen står för dörren.

/Alex och Sundh

Tävlingskommiténs mail där det tydligt framgår att 2013 års Allianscuper INTE var kvalificerande för Svenska Cupen.
Bild från Södercupens hemsida där degratulerar IK Virgo till en plats i Svenska Cupen 2014.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s